Ukinut pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenicima u predmetu Ranko Debevec i drugi

12.03.2024, 15:53

Sud Bosne i Hercegovine je 11.3.2024. u predmetu Ranko Debevec i dr. (S1 2 K 047095 23 Krn) djelimično prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH i donio rješenje kojim se osumnjičenicima Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor te se isti imaju pustiti na slobodu nakon što predaju sve važeće putne isprave, dok se, istodobno, prema osumnjičenima određuju mjere zabrane i to:

  • zabrana napuštanja boravišta, u vidu ograničenja na području općne mjesta boravka,
  • zabrana putovanja,
  • zabrana sastajanja s određenim osobama. 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera će se vršiti po isteku svaka dva (2) mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja.

Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obveze nametnute ovim rješenjem.

Protiv navedenog rješenja dopuštena je žalba kaznenom vijeću ovog Suda, u roku od 3 dana od dana prijema pismenog otpravka istog.

Dana 11.03.2024. godine, Tužiteljstvo je podnijelo Sudu obrazložen prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane prema osumnjičenicima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, a zbog postojanje utemeljene sumnje da su počinili kaznena djela, i to: Ranko Debevec kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZBiH, krivotvorenje službene isprave iz članka 226. stavak 2. KZBiH, u svezi sa člankom 29. i 53. KZBiH, te kazneno djelo iz članka 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, i lažno predstavljanje iz članka 369. stavak 1. KZFBiH, i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem iz članka 219. stavak 1. KZBiH, u svezi sa člankom 53. KZBiH; a Osman Mehmedagić kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZBiH i krivotvorenje službene isprave iz članka 226. stavak 2. KZBiH, u svezi sa člankom 29. i 53. KZBiH.